29May09

Barca võitiski ära! Võimas. Hispaanias pole veel sellist asja juhtunud, et üks meeskond võidad liiga, karika ja meistrite liiga. Selles suhtes müts maha meeste ees. Siis kui Barca oma esimese värava lõi, karjus vist terve Barcelona GOOOOOLLLLLLLL.

Muideks hispaanlastele meeldivad hirmsasti erinevad paugutajad ja raketid. Ja kui miskit tähistada, siis peab kohe raketi taevasse saatma, mistõttul kolmapäev oli siin nagu sõda.  Mul üleaedne laseb iga Barca värava peale raketi taevasse. Ma aegajalt ikka mõtlen, et tal peab ikka hirmus rakettide varu kodus olema arvestades, et Barca lõi see aasta keskmiselt üle 3 värava mängust.

Nüüd natuke sellest, kuidas siin tähistatakse. Kui Barca midagi võidab, siis tähistatakse seda traditsiooniliselt La Rambla juures. See aasta koguneti sinna juba 5 korda. Siis kui Chelseale viimasel minutil värav löödi, kui Madrid kolki sai ja siis kolm tiitlivõitu. Ja absoluutselt iga kord käis asi sama stsenaariumi järgi. Rahvas koguneb kesklinna (La Rambla ei ole miskit nii suur, seega kui sinna 100.000 inimest kokku läheb, siis on ta ikka umbes mis umbes), kus toimub spontaane pidu rohke alkoholi, lauludu ja muu sinnakuuluvaga. Kui õlut on piisavalt manustatud, siis teatud osa seltskonnast hakkab puude otsa ronima, valgusfoore kõigutama jne. Kolmapäeval oli otselülitus sinna ja kaadris oli üks noormees, kes kõigepealt väristas valgusfoori seni, kuni see katki läks ning seejärel keeras endale rahulikult jointi ja hakkas suitsetama. Politseil jälle paar huvitavat kaadrit juures. Pidu käib selliselt suht rahulikult, otsast vandaalitsedes kuni u kella 2ni, mil tavaliselt u 300 (suht väike arv arvestades massi koguarvu) pealine jõuk otsustab, et nüüd on viimane aeg politseile koht kätte näidata. Selleks hakatakse veel rohkem vandaalitsema põletades prügikaste, lõhkudes vitriine, visates kõike mis kätte sattub politsei poole jne. Selle järgneb tavaliselt politsei hoiatused ruuporist, et kohe hakkab politsei operatsioon ning need kes ei taha tappa saada peaksid ilusti koju magama minema. Vandaalid loomulikult koju ei lähe ning kuskil kolme paiku algab politsei operatsioon varjunimega “nuuti vandaalile”, mille käigus pekstakse/lastake kummikuule/ aetakse rahvas laiali ning kõige innukamad pätid pistetakse kongi (natuke üle 100 inimesi pandi kolmapäeval platele).  Kella neljast hakkavad tööle koristajad ja hommikuks on kõik jälle enamvähem korras. Ja sama stsenaarium toimub iga kord, kui Barca midagi võidab.

Ja iga kord toimub sama debat, et kuidas olukorda ohjeldada, sest kõik vandaalitsejad on tegelikult teada. Inglismaal on näiteks nii, et politsei võib enne selliseid ürituse vandaalid preventatiivselt kongi pista, seniks kuni pidu on läbi. Siis see lubatud ei ole, kuid seda kaalutakse kui ühte võimalust. Mina isiklikult arvan, et sama trall jätkub ka tulevikus. Kui on pidu, siis mingi loll paneb ikka protesti mrägiks midagi põlema või lükkab midagi ümber.

Ah seda ka, et eile jõudis Barca tagasi koju ning Camp Noul oli pidu. Enne Camp Noule jõudmist sõideti bussiga läbi terve linna ning lehvitati pööblile. Ühesõnaga vaesed jalgpallurid, kes polnud veel eelmise õhtu peost korralikult kaineks saanud, sõitsid päris mitme tunni jooksul läbi linna, kus nende ainsaks kaaslaseks oli Cava, õlu ja päike. Kui nad lõpuks staadionile jõudsid, siis Messi oli ikka väiga lõbusas tujusas. Õõtsus mööda staadionit punane lätu peas ja karjus, et järgmine aasta saab jälle kolm tiitlit. Pull ühesõnaga.



No Responses Yet to “…”

  1. Leave a Comment

Leave a comment